O nouă rundă de instruiri în domeniul activității speciale de investigații

17. 03. 2016
Azi, 17 martie curent, un grup de procurori și judecători de instrucție participă la cursul de formare continuă „Activitatea specială de investigații în cazul infracțiunilor de corupție și cele conexe acestora” pentru a fi familiarizați cu legislația şi practica activităţii speciale de investigaţie din Republica Moldova şi România, inclusiv cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în domeniul dat.  
 
La deschiderea programului de instruire au vorbit Ecaterina Popa, șefa Secției formare continua a INJ, Cristian Nicoara, expert principal în cadrul proiectului UE de asistență în procesul de investigare pre-judiciară, urmărire penală și organizare a apărării în R. Moldova (IPD), și Mariana Alexandru, fost procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie din România.
 
Subiectele-cheie  ale modulelor includ atât măsurile speciale de investigaţii, procedura autorizării măsurilor speciale de investigaţii de către procuror, tactica efectuării măsurilor speciale de investigaţii, cât și autorizarea măsurilor speciale de investigaţii de către judecătorul de instrucţie, controlul judiciar al măsurilor efectuate, protecţia drepturilor bănuiţilor/învinuiţilor.
 
De asemenea, sunt abordate teme privind aspecte specifice ce țin de efectuarea măsurilor speciale de investigaţii în cazul infracţiunilor de corupţie sau conexe acestora, delimitarea dintre procedeele şi tacticile de investigare legale şi acţiunile de provocare la comiterea actelor de corupţie.
 
Ca formatori, participă experții Viorel Morari, procuror, șef al Secţiei conducerea urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi ale Serviciului vamal de la Procuratura Generală, Mariana Alexandru, expert în cadrul proiectului UE menționat, și Ion Morozan, judecător la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău. Aceștia vor antrena participanții în discuții și la soluționarea mai multor spețe în domeniu.
 
Menționăm că pe 18 martie aceiași formatori vor prezenta seminarul „Examinarea plângerilor împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi ale organului care efectuează activitatea specială de investigaţie”, ale cărui subiecte le puteți vizualiza aici.
 
Proiectul de asistență în procesul de investigare pre-judiciară, urmărire penală și organizare a apărării în R. Moldova (IPD) susține creșterea eficienței activităților prealabile procesului de investigație și urmărire penală și, în special, a activităților de apărare în contextul reformelor propuse în Strategia de reformă a sectorului justiției pe anii 2011-2016 și în Planul național de acțiuni  pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană pentru anii 2014-2016. Printre obiectivele proiectului se numără susținerea pilonului II al SRSJ prin punerea în valoare a unor modificări din cadrul legislativ al procesului de urmărire penală, suportul instituțional și tehnic al Reformei în justiție pentru a dezvolta o justiție accesibila, echitabila, eficienta, independentă, transparentă și profesională, cu o răspundere publică și toleranță zero la corupție, în conformitate cu standardele europene, în interesul asigurării statului de drept și respectarea drepturilor omului.