Institutul Național al Justiției a lansat a VIII-a promoție de candidați la funcții de judecător și de procuror

01. 04. 2016

Joi, 31 martie, la Institutul Național al Justiției a avut loc ceremonia de finalizare a cursurilor de formare profesională inițială și înmânarea atestatelor de absolvire reprezentanților celei de-a VIII-a promoții, candidați la funcții de judecător și de procuror.

După onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova de către cei prezenţi, Eduard Ababii, Preşedintele Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, vicepreşedintele Curţii de Apel Bălţi, a prezentat un mesaj de felicitare viitorilor judecători şi procurori cu ocazia absolvirii cursului de formare iniţială, subliniind faptul că „absolvenții reprezintă o generație nouă de juriști de la care se așteaptă ca, odată cu accederea în funcție, urmează să dea dovadă de plus valoare sistemului de justiție”.

Referindu-se la importanța unei tinere generații de magistrați și procurori pentru schimbările din sistem, Directorul executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, Diana Scobioală, a menționat: „Noi v-am „stigmatizat” cu emblema Institutului Național al Justiției și vă rugam să o purtați mereu în suflet în activitatea profesională. Astăzi injectăm o nouă infuzie în sistemul justiției moldovenești, marcat de mari transformări pentru a-l aduce în concordanță cu standardele comunității europene la care țara noastră tinde să adere. Legea cu privire la procuratură, care va intra în vigoare de la 1 august, și Legea cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești, adoptată în prima lectură, ne vorbesc despre faptul că speranțele noastre și obiectivele Strategiei de reformare a sectorului justiției au șanse de a fi atinse. Important e ca Dumneavoastră să respectați cu demnitate deontologia profesională, independența și imparțialitatea în exercitarea funcției. Numai așa veți da dovadă de profesionalism și corectitudine la apărarea drepturilor și libertăților cetățeanului, iar societatea va recăpăta încrederea în sistemul nostru de justiție”.

În discursul său, Diana Scobioală a vorbit și despre schimbările care au avut loc în cadrul procesului de învățământ, accentuând, în special, reluarea participării audienților Institutului Național al Justiției la competiția internațională a școlilor europene de magistratură – THEMIS, competiție care promovează formarea și schimbul de cunoștințe în domeniul sistemului judiciar european pentru viitorii magistrați, precum și preluarea de către aceștia a bunelor practici ale sistemului de drept european. La concurs au participat Victoria Sanduța, Livia Mitrofan și Alexandru Mardari, candidați la funcții de judecător. Ei au concurat la  categoria „Cooperarea internațională civilă în materie de procedură civilă europeană”, întorcându-se acasă cu premiul special al juriului pentru încurajarea înțelegerii valorilor europene și pentru stabilirea unei relații mai strânse între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Tot anul trecut la Institutul Național al Justiției a fost lansat primul concurs de referate cu tematică în domeniu, destinat audienților de la formare inițială, articolele câștigătorilor fiind publicate în Revista Institutului Național al Justiției.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul şi invitaţii de onoare – Victor Micu, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Eduard Harunjen, Procuror General interimar, Mircea Roșioru, Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiție, și Tatiana Vizdoga, doctor în drept, conferențiar universitar, formator INJ, iar dintre absolvenţi – Dumitru Racoviță, candidat la funcţia de judecător, şi Radu Ceban, candidat la funcţia de procuror.

Festivitatea a culminat cu înmânarea atestatelor de absolvire celor 15 candidaţi la funcţia de judecător şi 25 de candidaţi la funcţia de procuror. Pe lângă acestea, au fost conferite şi diplome cu menţiuni de lider al promoţiei a VIII-a: pentru cele mai bune rezultate pe parcursul formării iniţiale la INJ – Victoria Sanduța, candidat la funcţia de judecător, şi Felicia Șonțu, candidat la funcţia de procuror, diplome de merit cu menţiuni pentru rezultate bune, responsabilitate și comportament exemplar – Livia Mitrofan, candidat la funcţia de judecător, și Carolina Mariț, candidat la funcţia de procuror, precum şi diplome de merit cu menţiuni pentru spirit organizatoric deosebit în activitatea de şef de grupă – Dumitru Racoviță, candidat la funcţia de judecător, şi Radu Ceban, candidat la funcţia de procuror.

Pe parcursul activității sale, din 2009, Institutul Național al Justiției a mai lansat șapte promoții de audienți, pregătind pentru sistemul justiției, în cadrul formării inițiale, 82 de judecători și 152 de procurori.